Tradicionalni slovenski zajtrk vsako leto obeležujemo tudi v našem vrtcu, in sicer vse od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011, in sicer z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Prav zaradi tega so v skupini 5 otroci in vzgojiteljice skupaj s Timovo babico dan prej nekaj več pozornosti namenili peki kruha. »Kako lepo je, ko zadiši po domačem kruhu!« Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Otroci so tako tudi današnji zajtrk v vrtcu (rženi kruh gospe Irene Ajlec, mleko in maslo Kmetije Roškar, jabolka Sadjarstva Senekovič in med lokalnih čebelarjev)  jedli z velikim apetitom in s posebnim zadovoljstvom. Si pa v našem vrtcu oz. vrtčevski kuhinji v veliki meri prizadevamo in se trudimo, da pogosto uživamo lokalno pridelano hrano. Dobro se zavedamo, da »doma« pripravljeni obroki iz lokalnih sezonskih sestavin vsebujejo več hranil in manj kalorij, aditivov, soli in sladkorja. Prav je, da podpiramo lokalne pridelovalce ter čebelarje, ki so nas po slastnem zajtrku tudi letos obiskali skupaj z županom, g. Andrejem Vrzelom. Čebelarji so nam z veseljem predstavili svoje poslanstvo ter nam povedali marsikaj o čebelah in medu. Naši nadobudni otroci pa so jim pozorno prisluhnili in jim z veliko radovednostjo zastavili kar nekaj zanimivih vprašanj o čebelah. Tekom dneva so po skupinah potekale še druge zanimive dejavnosti, ki so se povezovale z današnjim Tradicionalnim slovenskim zajtrkom:  prebiranje pravljic in ogledovanje slikanic; likovno ustvarjanje; petje pesmi o čebelah; plesno ustvarjanje; izvajanje gibalne igre Čebele; ogled oddaje Ribič Pepe.

Vsi v vrtcu smo preživeli še eno posebno in prijetno dopoldne!

Andreja Majcen, pomočnica ravnatelja v vrtcu