21. 5. 2021, Sv. Jurij ob Ščavnici

Spoštovani starši oz. skrbniki!

Obveščamo vas, da imamo v zadnjih 14 dneh v Vrtcu Sonček (oddelki vrtca v OŠ) potrjene primere okužbe s  koronavirusom med strokovnimi delavkami in otroki. Upoštevajoč navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo identificirali, kateri otroci in strokovne delavke so bili  v visoko rizičnem tesnem kontaktu z okuženo osebo, zato so bili preko e-pošte in preko telefona nemudoma obveščeni, da se umaknejo v karanteno na domu. 

Ponovno vas želimo posebej opozoriti na naslednje:

Prosimo vas, da se seznanite in upoštevate Navodila za karanteno na domu, ki so dostopna na https://www.nijz.si/sl/izolacija  v poglavju Navodilo za karanteno na domu.

Kljub temu, da so naslednje točke navedene v Navodilih za karanteno na domu, jih izpostavljamo, ker opažamo, da se jih pogosto spregleda:

 V primeru, da ima otrok v času karantene nov visoko rizičen stik z bolnikom (najpogosteje se to zgodi v družini, ko na novo zboli družinski član), se otroku karantena podaljša. Otroku se karantena zaključi, ko mine 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z novo potrjenim bolnikom s covid-19.

 Ob zaključku karantene je priporočeno testiranje na okužbo z virusom SARS-CoV-2.

 

Prosimo vas: v primeru, da kateregakoli od članov istega gospodinjstva zdravnik napoti na test prisotnosti okužbe s SARS-CoV-2, do prejema izvida otrok ostane doma, tudi če ne kaže znakov okužbe. V času, ko čakate na rezultat, sledite navodilom, ki ste jih prejeli ob testiranju – izogibate se vsem nenujnim stikom z ostalimi ljudmi!

Če je vaš otrok ob zaključku karantene na domu zdrav, se vrne k vsakodnevnim aktivnostim. Ostali člani gospodinjstva, s katerimi živi otrok, ki preživlja karanteno na domu, lahko v času njegove karantene na domu normalno izvajajo vsakodnevne aktivnosti, razen če otrok ne razvije simptomov oz. znakov bolezni covid-19.

Kako postopati, če otrok razvije simptome oz. znake bolezni covid-19?

V obdobju 14 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s covid-19 pozorno spremljajte otrokovo zdravstveno stanje.

Če se v tem času pojavijo simptomi ali znaki bolezni covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), naj otrok ostane doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Zdravniku povejte, da je oziroma je bil otrok v karanteni na domu. Zdravnik bo ocenil, ali je potrebna napotitev na vstopno točko zdravstvenega doma za odvzem brisa.

Kako starši pridobite dokazilo o varstvu otroka in zaposleni potrdilo o karanteni na domu?

Potrdilo o karanteni na domu za vašega otroka predstavlja tudi dokazilo o varstvu otroka za uveljavljanje pravice pri delodajalcu. Obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu je dostopen preko naslednje spletne strani: https://www.gov.si/novice/2020-11-12-nov-nacin-pridobivanja-potrdil-o-prestajanju-karantene-na-domu/ .

Ključne informacije o koronavirusu SARS-CoV-2 so dostopne na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov .

Če je otrok odsoten zaradi karantene, so starši plačila vrtca oproščeni (na podlagi 102. člena PKP5-ZZUOOP).

Tudi v primeru, ko vrtec mora zapreti oddelek ali enoto zaradi okužb z virusom SARS-CoV-2, so starši oproščeni plačila (po 128. členu ZIUOPDVE). Evidenco o zaprtju oddelkov in oproščenega plačila upravičenih otrok vodi vrtec.

S skupnimi močmi, odgovornim ravnanjem in upoštevanjem NIJZ priporočil nam bo uspelo, da ostanemo zdravi.

S spoštovanjem!

 

Marko Kraner, ravnatelj in

Andreja Majcen, pomočnica ravnatelja v vrtcu