Čeprav so v naši regiji zimske počitnice, zaradi česar je v vrtcu manj otrok, smo v našem vrtcu Sonček obeležili mednarodni dan boja proti otroškemu raku.

Dejavnosti smo tekom današnjega dne, v naši skupini otrok, priredili na to tematiko. Prebrali smo zgodbo »Jasna je zbolela«, skozi katero so se otroci seznanjali s tem, kaj storimo, ko zbolimo, z vlogo zdravnika, z nujnostjo uživanja zdravil, v času bolezni…

Po video predstavitvi smo si ogledali filmček o junakih, ki se borijo z rakom in o naših junaških zvezdicah, ki so boj z njim žal izgubile. Med njimi je žal tudi moja hči Sanja. Dan je bil, predvsem zame, toliko bolj čustven. Film o ozaveščanju te hude bolezni, zaradi katere vsako leto zboli veliko otrok, je nastal na pobudo društva staršev otrok, obolelih za rakom. Skozi film so se otroci seznanili ne le z borbo otrok z rakom, za ozdravitev, temveč tudi s tabu temo, kot je minljivost in smrt.

Presenečena sem bila kako zavzeto in pozorno so otroci spremljali posnetke, v katerih oboleli otroci predstavljajo svojo zgodbo o borbi z boleznijo, s stranskimi učinki zdravljenja ter s svojo pozitivno in neomajno voljo do zmage.

V podporo in spomin junakom, smo si izdelali in pripeli zlate pentljice kot simbol boja naših zlatih junakov s to hudo in zahrbtno boleznijo.

Zapisala vzgojiteljica Dragica Pertoci, dipl. vzg.