Dva meseca bivanja v vrtcu sta za nami. Septembra in oktobra smo izkoristili vsak lep in tudi manj lep dan za gibanje na prostem. Seveda je bila večina dni lepih sončnih, vendar tudi dežne kapljice nas niso ovirale pri naših aktivnostih na prostem. Vsi otroci imajo gumijaste škornje, v vrtcu imamo dežnike in kaj je bolj zanimivega kot hoja po lužah in prepoved, da ne smemo skakati v luže, ker potem šprica, ampak…

Na oddelčnem roditeljskem sestanku sva vzgojiteljici staršem povedali, da bo naše prednostno področje gibanje, saj sva spoznali, da imajo otroci veliko odvečne energije, ki je nikakor ne smemo omejevati, ampak jo je potrebno pozitivno izkoristiti. Vsi prisotni starši so se popolnoma strinjali z najinim predlogom, saj se sami dobro zavedajo, da si vzamejo premalo časa, ki bi ga z otrokom preživeli v gibanju. Enostavno nam življenjski tempo vsega ne dopušča.

Tako smo si zadali, da se bomo vsak petek podali na daljši pohod. Takšen pohod pa zahteva tudi pogovor o varnosti na pohodu, ustrezno obutev, poln nahrbtnik za na pot… Pot nas je vodila do Biserjan na ogled alpak, naslednjič na Blaguško jezero, spet drugič v Brezje, večkrat do »Škratove dežele«, poučen pohod po »Žirafini učni poti«…

Seveda pa nismo krepili samo kondicije na daljših pohodih, ampak smo krepili moč s številnimi telovadnimi pripomočki, ki jih imamo v vrtcu: hodulje, vozički, kolebnice, obroči, lovljenje žoge, podajanje žoge, tek med ovirami,… Ne smemo pozabiti na tek na tekalni stezi, ki ga otroci obožujejo, saj se tukaj najraje preizkušajo v hitrosti in se srečujejo z zmago, kakor tudi težkim porazom. Ampak tudi to je del športa in gibanja. Obožujejo tudi igo na igralih vrtca in šole, kjer lahko plezajo po plezalih, se gugajo in vozijo po toboganu.

Ob slovenskem dnevu športa smo si poleg daljšega pohoda izbrali tudi meditacijo in masažo z masažnimi žogicami. Tudi to je del gibanja, ki pozitivno vpliva na naše zdravje. Prav zdravje je tisto, ki nam dokazuje kako velikega pomena je gibanje. Dokaz zato smo otroci 6 skupine, ki smo v teh dveh mesecih imeli minimalno odsotnost otrok zaradi bolezni.

FOTOGALERIJA

Vzgojiteljica 6. skupine Marija Rudolf