Na prireditvi za dedke in babice v naši skupini smo se pogovarjali z Anajino babico, ki je povedala, da ima zanimiv konjiček: rada kvačka, plete in izdeluje iz različnih materialov drobne pozornosti in darila za svoje bližnje. Zanimivo! Seveda smo bili takoj enotnega mnenja, da bi bilo to lepo predstaviti našim otrokom, saj bo zagotovo zanimivo.

Na ta dan sta Anaja in babica prišli skupaj v vrtec, da ji je Anaja pomagala, saj je babica imela s sabo tri vrečke izdelkov, polizdelkov in materiala. Vse smo razporedili po veliki mizi, nato so se otroci posedli okrog, ona pa jim je predstavila svoje izdelke. Najbolj so jim bile zanimive igrače iz volne, okraski za veliko noč in novoletno smrečico ter copatki za dojenčke. Predstavila nam je tudi material in pripomočke (kvačke, igle) za delo. Najbolj pa je bilo zanimivo, ko nam je z velikimi iglami in debelo volno prikazala postopek kvačkanja in »štrikanja«. Veliko otrok je vedelo povedati, da tudi njihove babice kvačkajo prtičke in šale. Največkrat pa jim babice pokrpajo ali skrajšajo kakšne hlače. Naenkrat se jih je več spomnilo, da imajo doma šivalni stroj in da včasih mame ali babice kaj zašijejo.

Na koncu smo babici podarilo  majhno pozornost v spomin, da si je vzela čas in nam predstavila svoje ročne spretnosti, ki pa še zdaleč niso samo to kar nam je predstavila, saj je povedala, da se trenutno posveča izdelavi rož in šopkov iz nogavic in žice ter tapiserijam. Mi pa nismo prejeli majhnega darila, ampak velikega zajčka iz volne in dva mala kužka. Lepo smo se zahvalili babici za zanimiv dopoldan, ki je res hitro minil, spoznali pa smo veliko novega.

 

Fotogalerija

 

Zapisali vzgojiteljici Marija Rudolf in Petra Rošker