Vzgojiteljica Marija je v ponedeljek zjutraj prinesla v skupino cvetlice s svojega vrta, ki smo jih dali v vazo, da bi nam le te krasile naše mize. Kaj hitro so otroci v enem cvetu opazili gosenico. Otroci so jo vso jutro opazovali in se seveda o njej pogovarjali, bili radovedni ter vedoželjni z mnogimi vprašanji o njej. Tako sva se odločili, da naredimo plakat in tematski sklop o naši gosenici.

Na plakat so otroci naslikali gosenico in ji izbrali ime– ANGELIKA. Pripovedovali  so zgodbice in različna predvidevanja o gosenicah, ki smo jih zapisali na plakat. Vzgojiteljici pa sva posegli po različnih gradivih in pripravile aktualno temo, da jim približava življenjski cikel  gosenice. Gosenici smo v steklenem kozarcu naredili dom in ji seveda nastavili hrano-cvetove, da ne bo lačna. Vsak dan smo jo opazovali z lupami in kaj hitro ugotovili, da je zelo lačna, saj je pojedla veliko cvetnih listov in kot so rekli otroci, naredila veliko kakcev. V teh nekaj dneh, ko smo jo vestno opazovali, hranili in čistili njen dom ter preko različnih virov pridobivali znanje in z različnimi tehnikami ustvarjali, se je v enem cvetu spet skrivala še ena gosenica, naša Angelika pa se je spremenila v bubo.

S skupnimi močmi smo izdelali veliko gosenico, vsak otrok pa si je izdelal svojo malo gibljivo gosenico na listu. Naučili smo se pesmico o gosenici in ustvarili svojo zgodbo po slikanici »Zelo lačna gosenica«.

Sedaj opazujemo bubo Angelike in še drugo gosenico, ki je spremenila barvo in upamo, da se bo tudi ta zabubila ter da se obe spremenita v prelepega metulja –tako kot v zgodbici.

Fotoutrinki

 

Zapisali vzgojiteljici Marija Rudolf in Petra Rošker