Otroci preživijo v vrtcu veliko svojega časa, zato je zelo pomembno, da tudi njihovo prehrano in jedilnike v vrtcu skrbno načrtujemo in da pri načrtovanju ter pripravi obrokov sledimo smernicam zdravega prehranjevanja, ki upoštevajo najnovejša spoznanja in posebnosti otrokovega prehranjevanja. Otroci v zgodnjem obdobju spoznavajo različne okuse in živila ter se o njih učijo, osvojijo prehranjevalne navade in pestrost pri izbiri hrane ter jih prenašajo naprej v kasnejše življenjsko obdobje. Iz tega razloga so obroki v našem vrtcu uravnoteženi, varni, zdravi in pestri, kar pomeni, da vključujejo različna živila, različne načine priprave in različne barve posameznih jedi. Otroci (novinci) se v vrtcu navajajo na nove okuse in jedi. Nič zaskrbljujočega ni, da jim vsi doslej še neznani okusi in vonji niso takoj všeč. Pri takšnem odzivu ne obupujemo, saj otroci pri spoznavanju hrane uporabljajo vsa čutila. Vztrajamo, da otrok živilo vsaj poizkusi, ne silimo pa ga, da ga poje, saj s tem lahko vzbudimo le še večji odpor.

Naloga strokovnih delavk in staršev je, da otroku vsakodnevno na primeren in pozitiven način predstavimo zdrav način prehranjevanja in zdrav odnos do hrane.

 

V našem vrtcu, na vseh treh lokacijah, je bilo tako še posebej na svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra. Ta dan so si mlajše skupine otrok z vzgojiteljicami, v sodelovanju z vodjo prehrane in kuharicama ter v skladu z upoštevanjem HACCP sistema, pripravile mlečno sadne ter zelenjavne napitke vseh barv in okusov. »Mmmm, kako so nam teknili mavrični napitki!« Otroci starejše, 6. skupine, so za svoje prijatelje iz 5. skupine ob pomoči vodje prehrane, kuharice in vzgojiteljic pripravili zdrav in okusen zajtrk: kruh, jagodni namaz in kakav. Otroci 6. skupine so bili za 16. oktober 2023 »glavni« tudi pri sestavljanju kosila po svojih željah. »Uganite kaj so izbrali!« Naši otroci in vzgojiteljice iz najstarejše 7. skupine pa so si pripravili zdrav namaz iz medu, masla in korenčka.

V »kuharskih« dejavnostih in uživanju okusnih obrokov so vsi otroci izražali posebno zadovoljstvo. Vsi skupaj smo preživeli še en lep in zanimiv dan v našem vrtcu!

 

Spoštovani starši, skupaj se potrudimo in otrokom preko različnih, poučnih in zanimivih dejavnosti privzgajajmo pozitiven odnos do hrane in do zdravega načina prehranjevanja. Ne pozabimo, da se otrok uči z opazovanjem odraslih – tudi pri mizi, zato bodimo otroku zgled in ga tudi s svojim ravnanjem usmerjajmo k zdravi prehrani in k zdravemu odnosu do hrane, ki naj otroku pomeni prijetno in družabno izkušnjo, ponujeno v mirnem ter spodbudnem okolju.

Andreja Majcen, vodja prehrane v vrtcu