Odpadki so resen problem s katerimi zelo škodujemo našemu planetu Zemlja in s tem tudi sebi.

Tega  se zavedamo že v vrtcu. Skozi celo leto ločujemo odpadke, varčujemo z vodo in elektriko, sodelujemo v različnih akcijah – zbiranje starega papirja, zamaškov, baterij, tonerjev… Zadnja dva tedna smo temu dali še večji poudarek: pogovarjali smo se odpadkih, njihovem pravilnem ločevanju, o recikliranju, o načinih kako lahko mi sami preprečimo, da nastane še več odpadkov. Preko poučnih oddaj in knjig smo spoznavali kakšne posledice ima onesnaženje planeta na vsa živa bitja. V našem okolišu smo si ogledali ekološke otoke, kamor lahko odpeljemo različne stvari: mobitele, gospodinjske aparate, ki več ne delujejo, oblačila, ki smo jih prerasli. Ugotovili smo, da imamo v našem kraju tudi zbiralnik odpadnega jedilnega olja, ki ga lahko predelajo  v koristno surovino. Najbolj pa smo uživali, ko smo iz odpadnega materiala lahko ustvarjali. Med pohodi po našem okolišu smo spoznali, kakšno srečo imamo, da živimo na podeželju, kjer lahko veliko časa preživimo v naravi in dihamo zrak, ki ni tako onesnažen kot v mestih, kjer je veliko prometa in tovarn. Vseeno pa smo žalostni, ko  tudi pri nas opazimo odvržene smeti v gozdu ali travniku.

Skupaj s skupino 6 smo obeležili svetovni dan Zemlje. Skozi pogovor smo utrdili pridobljeno znanje o odpadkih. Ob zgodbi Zemlja praznuje smo zapeli naši Zemlji pesem za rojstni dan in na plakat zapisali na kakšen način lahko mi vsi pripomoremo, da bo naš planet Zemlja ostal zdrav in bomo lahko živeli  v čistem okolju. Otroci skupine 6 so nam zaigrali dramatizacijo Čebelice in med, s katero so se tudi predstavili na občinski proslavi ob praznovanju naše občine.

Pomembno je, da se zavedamo, da lahko prav vsak posameznik s svojim odgovornim ravnanjem prispeva k temu, da bo odpadkov čim manj in bo zato naša prihodnost boljša.

Fotogalerija

Otroci in vzgojiteljici skupine 5