Mesec februar – najkrajši mesec, pa vseeno izjemno pomemben, saj obeležuje smrt našega največjega pesnika, Franceta Prešerna.

Letos smo se v vrtcu Sonček pesniku poklonili (in tako obeležili kulturni dan) z razstavo v vrtčevski knjižnici, ki je primerna za majhne otroke, hkrati pa polna izzivov in zanimivosti, ki so jim kos otroci starejšega starostnega obdobja.

V okviru razstave so si otroci lahko ogledali knjige o Prešernu, slikanice z zgodbicami o Prešernu in seveda slikanice z njegovimi pesnitvami.

Potipali so lahko, kaj se skriva v Prešernovi senzomotorični škatli, lahko so pobarvali Prešerna in Julijo, starejši pa so se tudi preizkusili z dorisom Prešernovega obraza oziroma preslikavo. Vsaka skupina je dobila tudi Prešernovo družabno igro, ki jo otroci, predvsem v starejših skupinah, že veselo igrajo, hkrati pa spoznavajo in utrjujejo dejstva o našem slovitem pesniku. V najstarejši skupini našega vrtca so si otroci ogledali tudi diaprojekcijo Povodni mož, zgodbico Povodnega moža pa spoznali še v modernejši izvedbi, in sicer v prirejeni Prešernovi pesnitvi, izpod peresa Andreja Rozmane Roze, kar je otroke dodobra nasmejalo.

Seveda pa za vse, ki so v tednu kulture obiskali našo vrtčevsko knjižnico, ni zmanjkalo niti slastnih sladkih fig, po katerih je bil naš doktor Fig Fig tako znan in s katerimi na obraze otrok nasmehe riše še danes.

Za konec pa vam prilagamo še nekaj otroške jezikovne ustvarjalnosti in pesnikovanja, v katerih so se otroci ob obisku vrtčevske knjižnice prešerno in odlično preizkusili.

Bodimo ponosni na naš jezik in našo dediščino!

Na tej povezavisi lahko preberete otroške pesnitve, misli, rime, skovanke, vtisi in še marsikaj – o Prešernu

Fotogalerija

 

 

Strokovni delavki vrtca Sonček Andreja Majcen in Olga Štuhec