V tednu od 15. do 19. novembra 2021 smo v vrtcu izvedli TEDEN TRADICIONALNE SLOVENSKE HRANE.

Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki smo ga otrokom ponudili v petek, 19. 11. 2021, in ga postrežemo vsako leto, smo se letos pridružili še vseslovenski akciji priprave Tradicionalnega slovenskega kosila, ki smo ga postregli v sredo, 17. 11. 2021.

Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden od bistvenih ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano, kar smo letos vsekakor še dodatno okrepili z zavedanjem, da je tudi kosilo eden izmed pomembnih členov zagotavljanja zdrave prehrane.

Leto 2021 je razglašeno za mednarodno leto sadja in zelenjave, zato smo se pri letošnjem obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka več pogovarjali o vlogi ter pomenu domačega sadja in zelenjave. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

V okviru TEDNA TRADICIONALNE SLOVENSKE HRANE smo tako v vseh sedmih skupinah izvedli zanimive aktivnosti na to temo. Pri otrocih smo preko različnih idej poskušali čim bolj ozavestiti pomen zdravega prehranjevanja, povezanega z zdravim načinom življenja.

V naši vrtčevski kuhinji se dobro zavedamo, da »doma« pripravljeni obroki iz lokalnih sezonskih sestavin vsebujejo več hranil in manj kalorij, aditivov, soli in sladkorja, zato smo se vsi, ki sodelujemo v kuhinji, tudi v tem tednu potrudili in našim »Sončkom« pripravili okusne ter zdrave obroke. Kako lepo je bilo opazovati zadovoljne in vesele obraze naših otrok!

Vsi v vrtcu se posebej zahvaljujemo lokalnemu čebelarju, g. Žuniču, za medeni prispevek, Sadjarstvu Senekovič za podarjena lokalna jabolka in Kmetiji Roškar za domači sir.

Dan slovenske hrane naj bo prav vsak dan!

Fotoutrinki

 

Andreja Majcen, vodja prehrane v vrtcu Sonček