V vrtcu Sonček Sv. Jurij ob Ščavnici smo zaradi napovedi slabega vremena v petek, v četrtek, 24.9.2020 obeležili Evropski športni dan. V projekt so bile vključene vse skupine vrtca, od tistih najmlajših do najstarejših. Zato smo tudi prilagajali dejavnosti glede na starost in psihofizične ter motorične zmožnosti. Tako so najmlajši – do treh let  –  izvajali najrazličnejše dejavnosti po skupinah: od razgibavanj z rekviziti (mehke palice, mehki obroči, tunel, blazine, štirikolesni poganjalci …), na ploščadi pred vrtcem in na igrišču so si uredili poligone, se prevažali s poganjalci, izvedli elementarne igre z žogami ali odšli na prvi pohod.

Otroci drugega starostnega obdobja na lokaciji OŠ so po večini prvi del – ogrevanje – izvedli v igralnici oz. šolski telovadnici, glavni del pa na prostem. Sledila je vadbena ura s štafetnimi igrami na igrišču in v drugi skupini pohod čez travnik v gozd.

Še posebej dobro pa bo obeležitev Evropskega športnega dne ostala v spominu najstarejšim otrokom v vrtcu, saj so izvedli orientacijski pohod. Nepozaben dan so opisali z naslednjimi besedami:

Pot nas je vodila po poljski cesti v gozd. Otroci so se morali orientirati po fotografijah, da so lahko prišli do končnega cilja. Na poti smo se ustavili na sedmih postajah, kjer smo izvajali določene gibalne dejavnosti (tek, sproščanje, razgibavanje, hitra telovadba, preskoki, počepi s poskoki …). Otroci so bili zelo motivirani in malo neučakani, saj jih je bilo potrebno opozarjati, da so se držali skupine in niso tekli že do naslednje postaje. S seboj smo ponesli tudi zastavo, ki so jo otroci veselo razgrnili na vsaki postaji. Na cilju so se razveselili presenečenja – zapestnic: Slovenski dan športa.

Nekaj komentarjev otrok na cilju: (Kaj misliš da pomeni Evropski dan športa in kaj ti je bilo najbolj všeč?)

Otrok 1 : »Na Evropskem športnem dnevu dolgo hodimo, moramo imeti športno opremo, teniske, moramo se veliko gibati. Najbolj mi je bila všeč Škratova dežela.«

Otrok 2: »Evropski športni dan je, da gremo na pohod, da se razgibamo, telovadimo, tečemo po gozdu. Evropski športni dan je v Sloveniji, Murski Soboti.«

Otrok 3: »Bilo mi je všeč, da smo bili v gozdu, da smo tekali, telovadili pa dobili zapestnice. Pa še sadje smo jedli.

V vrtcu pripravljamo vsakodnevna razgibavanja, gibalne minutke, vadbene ure, vendar tako obširnega športnega dne do sedaj še nismo priredili.

Vzdušje je bilo res športno in sproščeno po celotnem vrtcu, predvsem pa je najpomembneje to, da so otroci v vsaki posamezni športni dejavnosti uživali in da jim bo dan ostal v lepem spominu.

Za sodelovanje v projektu Evropski dan športa ter 365 dni telovadimo vsi, smo prejeli zastavi European Scool Sport Day ter Veter v laseh, ki smo ju s ponosom izobesili v vrtcu.

Fotogalerija

Pripravila:

Mateja Maguša – vodja projekta