Tako kot vsako leto, smo tudi letos v vrtcu obeležili slovenski kulturni praznik. Otroci 7 skupine smo se o bližajočem se prazniku pogovarjali že prej in tako izdelali vabila za prireditev. Z ogljem smo naslikali portret Franceta Prešerna po ogledu njegove slike. Izbrali smo najbolj »identične« in na njih prilepili vabilo na prireditev. Vse ostale slike so na razstavi v igralnici.

Skupini 5 in 6 sta se odzvali našemu povabilu in tako smo izpeljali našo proslavo. V uvodnem delu smo seveda prisluhnili slovenski himni in se ob temu primerno vedli. Nato sem jim prebrala nekaj osnovnih informacij o življenju in delu Franceta Prešerna. Prisluhnili smo tudi recitalu vzgojiteljice Petre, njegovega dela Sonetnega venca – prvi del sonetje nesreče O Vrba. Skupno smo obnovili tudi slovenske simbole (zastave, grb, himna). Seveda nismo pozabili na otrokom pomembno in najljubšo informacijo, da so Franceta Prešerna imenovali »doktor fig, fig«. V ta spomin smo se tudi mi na koncu prireditve posladkali s suhimi figami.

Pred koncem se je vsaka skupina, po želji otrok, predstavila s plesno, glasbeno ali gibalno točko.

Te vsakoletne proslave ob obeležitvi kulturnega praznika, ob koncu predšolskega obdobja,  obrodijo bogate sadove. Naša predšolska skupina ima že veliko predznanja iz prejšnjih let, pa čeprav se o tem običajno pogovarjamo le ob kulturnem prazniku. Res smo lahko zadovoljni in ponosni, da je toliko znanja že »zabeleženega« v teh malih glavah že v času predšolskega obdobja.

FOTOUTRINKI

Zapisali vzgojiteljici Marija Rudolf in Petra Rošker